Honlapunk, mint a legtöbb oldal sütiket használ.
Termékek Menü

Mi a különbség az optikai és a lézer egér között?

Az átlagos felhasználó nem érzékelhet sok különbséget, de a finom eltérésekre fény derül ebben a cikkben.

 

A számítógépes egér azokat a mozdulatokat fordítja át a számítógép képernyőjén lévő kurzor mozgásává, amelyeket Ön végez az egérrel valamilyen felületen. Az eredeti mechanikus egér adott utat az optikai egereknek és a lézer egereknek. Mi a különbség közöttük? Az átlagos felhasználó számára a válasz az, hogy nincs igazi különbség abban, ahogyan a legtöbb célra fognak működni.  Ha a költség számít, akkor egy optikai egér olcsóbb, mint egy lézer egér.

 

A megvilágítás forrása a különbség az optikai és a lézer egerek között

Az optikai és lézer egerek a mozgás lekövetésére alkalmazott technológia típusában különböznek. Az optikai egér LED világítást használ fényforrásként, míg a lézer egér, mint ahogy a neve is jelzi, a lézert használja a megvilágításra. Mindkettő CMOS szenzorokat használ - ezek olyan apró, kis felbontású video kamerák, amelyek az okostelefonokban is vannak – arra, hogy fényképeket készítsen arról a felületről, amelyen tartózkodik, és ezeket alkalmazza arra, hogy meghatározza a mozgást.

Nagyobb felbontás a lézer egérrel

A lézer egerek nagyobb felbontással rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy több pontot tudnak lekövetni hüvelykenként, amely egyúttal azt is jelenti, hogy érzékenyebbek. De amíg ez a múltban érdekes lehetett, mára már mind az optikai, mind a lézer egerek képesek magasabb dpi értékek elérésére, és az átlagos felhasználó soha nem fogja észrevenni a különbséget. A gamerek és grafikai tervezők azonban észlelhetik ezt, és lehetnek személyes preferenciáik egy eszköz iránt. Az optikai egerek felbontása 3000 dpi körül van, míg a lézer egerek 6000 dpi körüli felbontással bírnak.

 

Felszíni vagy mélyebb megvilágítás

Miközben az optikai egerek nagyrészt csak annak a felületnek a felső rétegét érzékelik, ahol tartózkodnak, mint például egy szövetből készült egérpad. Azonban a lézer fény képes mélyebbre látni, ezért sokkal valószínűbb, hogy érzékeli a felszín egyenetlenségeit, ami ezáltal ugráló mozgást ad lassú sebességnél, mert túl sok használhatatlan információt kap.

Az optikai szenzorok a leképezés során kevesebb, mint egy százalék szóródással bírnak, míg a lézer egereknél ez 5 százalék vagy nagyobb szóródást jelent. Egy optikai egér jól működik az egérpadon vagy bármilyen nem fényes felületen. A lézer egér bármilyen felületen fog működni. Ha Ön azt tervezi, hogy az egeret fényes felületen fogja használni, akkor erre egy lézer egér lehet alkalmas.

A lézer egér eltérő teljesítményét, eltérő sebességen gyorsulásnak nevezzük. A kurzor eltérő mozgás távolságát eredményezi a kéz mozgásának leképezése, ha az kisebb vagy nagyobb sebességgel történik. A felbontási hiba áll szemben a sebességgel, mert a lézer egér több vagy kevesebb „zajt” vesz fel eltérő sebesség esetén annak a felületnek a képéről, amelyen az egeret használják. Ez zavaró lehet azok számára, akik játszanak vagy rajzolni próbálnak.

Melyik egeret kellene használni?

Ha Ön megpróbálja eldönteni, hogy melyik egeret vegye meg, az optikai egér valószínűleg olcsóbb. A lézer egér előnyös lehet, ha azt sokféle felületen kívánja használni.

Szerző: Lisa Johnston

Frissítve: 2016. szeptember 21.

Az eredeti cikk: https://www.lifewire.com/whats-the-difference-between-optical-and-laser-mice-2640209

Fordította: Jánossy Gyula

Az optikai egereket itt találhatja meg: https://www.egerek.hu/index.php?route=filter&filter=category|80/erzekelo|1

A lézeres egerek pedig itt érhetők el: https://www.egerek.hu/index.php?route=filter&filter=category|80/erzekelo|2

Az optikai gamer egerek itt láthatóak: https://www.egerek.hu/index.php?route=filter&filter=category|81/erzekelo|1